Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ανάπλαση αττικού τοπίου με οργανωμένες σποροφυτεύσεις βελανιδιάς, 1ο Δ.Σ. Ψυχικού

Eνημέρωση 2/12: Στο πλαίσιο της φετινής υλοποίησης του παρακάτω προγράμματος στις 18/11/2014 οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δ.Σ. Ψυχικού συνοδευόμενοι από τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Ορσαλία Γερακίνη, το συντονιστή του προγράμματος κ. Ιωάννη Γερογιάννη (εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής) και εκπαιδευτικούς του σχολείου οργάνωσαν μια ακόμα δράστη σποροφύτευσης στο χώρο πάνω από το Άλσος Βεΐκου, την οποία και παρακολουθήσαμε. Στη δράση παρέστησαν επίσης η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής κ. Αλεξάνδρα Τσίγκου και η κ. Έλενα Γκόγκου από την εναλλακτική κοινότητα Πελίτι.

Δείτε μια φωτογραφική παρουσίαση με στιγμιότυπα από το  πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα "Ανάπλαση αττικού τοπίου με οργανωμένες σποροφυτεύσεις βελανιδιάς" που υλοποιείται από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου Δ.Σ. Ψυχικού υπό το συντονισμό του εκπαιδευτικού κ. Ιωάννη Γερογιάννη και τη συμμετοχή πολλών ακόμα εκπαιδευτικών. Στην παρουσίαση περιλαμβάνεται επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό και γενικότερες πληροφορίες για το δέντρο της βελανιδιάς. Η παρακάτω παρουσίαση έγινε κατά την ημερίδα «Υποστήριξη προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και καλές διδακτικές πρακτικές» στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμά  αναφέρεται:

  • Στην ιστορία των ελληνικών δασών:
  • Στους μύθους και την Ιστορία των Ελλήνων (Ελλοί -Δρυάδες-Δρυμός, Δρυς - διακανονισμός Κωνσταντινούπολης - Διομολογήσεις, Βαυαροκρατία, διαχειριστικές μελέτες δασών)
  • Στην ανάπλαση καμένων εκτάσεων με σπόρους και φυτά που δεν καίγονται.

Έγιναν:
  • Μουσικά δρώμενα-θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές απεικονίσεις, ποιήματα. διηγήματα ταινίες και λογοτεχνικά κείμενα σχετικά με το θέμα μας. 
  • Βιωματικές δράσεις, κυρίως  δενδροφυτεύσεις με τις οποίες οι μαθητές κατάλαβαν πώς μπορούν να μετατρέψουν έναν κατεστραμμένο τόπο σε παράδεισο.
  • Συνεργασίες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συλλόγους, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς (Δασαρχεία, Αρχαιολογική Υπηρεσία, όμορα Δημοτικά Σχολεία)






Τέλος ο κ. Γερογιάννης παραθέτει κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία για τη βελανδιά:

50.ΟΟΟ ΔΡΥΕΣ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΑΡΑΝΟΜΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ ΤΗΣ AΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ
Α ΔΕΝΔΡΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΠΑΝΙΖΟΥΝ ΕΝΩ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΟ 80% ΤΩΝ. ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ
ΟΙ  ΕΘΝΙΚΟΙ ΔΡΥΜΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΔΡΥΣ
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΗΓΟ  (ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ).
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠ ΤΟ ΙΕΡΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑ, ΟΠΟΥ ΠΡΟΦΗΤΕΥΑΝ ΟΙ <ΕΛΛΟΙ> Η (ΣΕΛΛΟΙ) ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΛΕΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑ
ΚΑΝΕ  ΚΑΤΙ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΦΥΤΕΨΕ ΕΝΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΜΙΑ ΣΠΟΡΟΦΥΤΕΥΣΗ
ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΝΑ ΦΥΤΕΥΟΥΝ ΔΕΝΔΡΑ
ΜΗΝ ΤΗΝ ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ!!!    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου